Sweikhuizen: bergdorp in de schaduw van Vijlen

Waar Vijlen zich duidelijk manifesteert als bergdorp, doet een ander binnenlands bergdorpje dat minder. Het geografisch hoger gelegen Sweikhuizen, nabij Sittard-Geleen, kan zich met recht eveneens een bergdorpje noemen. Omzoomd door enerzijds het Danikerbosch, en anderzijds het Stammenderbosch, ligt dit lintvormige dorp pal op de hellingen van het zogenaamde plateau van Doenrade, in deze ook wel de Sweikhuizerberg genoemd.

Rode draad door het dorp is onmiskenbaar de Bergstraat, een vrij bekende beklimming onder de toerfietser. Maar zoals het een bergdorp betaamt zijn er meerdere manieren om het pittoreske plaatsje al klimmend te bereiken. Steile beklimmingen als het Stammenderbosch en de volledig onbekende Sleijerweg laten je Sweikhuizen op een andere manier voelen en maken Sweikhuizen misschien nog wel wat idylisscher dan Vijlen.

Lees meer op: https://endanseuse.nl/sweikhuizen-bergdorp-in-de-schaduw-van-vijlen/

Auteur Niels Smits is oprichter en beheerder van de website www.endanseuse.nl en schrijft daar over fietsen in Zuid-Limburg. Tevens is hij auteur van de fiets- en wandelgids Heuvel, wat ben je mooi die in het voorjaar verscheen bij uitgeverij TIC.


«   »