'Monster' Gravel toertocht

In het weekend van 10 en 11 september 2022 staat Banholt in het teken van wielrennen. Op zaterdag trappen 400 gravelrijders het weekend af op drie gravelroutes over de Zuid-Limburgse veldwegen en de grensstreek. (foto's: George Deswijzen)

Deze zesde editie van de Gravel Series staat dit jaar in het teken van het mooie Heuvelland, de streekproducten en de bevrijding.

Monstertocht
Voor de 6e editie van de Gravel Series verlegt de organisatie de grenzen letterlijk en figuurlijk. De deelnemers kunnen dit jaar kiezen uit een 65, 125 én 200+ kilometer route. Met name deze laatste die door Zuid-Limburg richting Voerstreek en de Duitse Eiffel voert spreekt tot de verbeelding van menig wielrenner. “De extreem lange route is de grootste uitdaging in de gravelscene van Nederland. We verwachten dat deelnemers zich een jaar lang specifiek voorbereiden op deze tocht. De route is met veel zorg en kunde aangelegd, we zijn daar zelf ook een beetje trots op",  zo legt medeorganisator Lars Toma uit.

Citta Slow en bevrijding
“Wij koppelen elk jaar een thema aan het evenement en dit jaar is dat de liefde voor ons mooi stukje Limburg en de passie voor de streekproducten zoals Limburgs fruit en vlaai.” De routes starten vanuit Banholt in de thuisgemeente Eijsden-Margraten. Dé Zuid-Limburgse
fruitteelt en CittaSlow gemeente bij uitstek. Ook wordt dit jaar weer stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Limburg, alweer 78 jaar geleden. De routes lopen langs historische monumenten en slagvelden die de deelnemers terug in de tijd van de bevrijding brengen.

Veteranen
Voor het derde jaar op rij krijgen Nederlandse veteranen weer een bijzondere plek tijdens de Gravel Series Limburg. In samenwerking met het Veteraneninstituut in Doorn en Stichting Koepel Veteranen en Geüniformeerden Organisaties Limburg, nemen veteranen ook dit jaar
weer gratis deel aan de Gravel Series Limburg. “Wij hebben onze vrijheid en veiligheid in het verleden maar zeker ook in het heden te
danken aan de mannen en vrouwen die zich hier in Nederland en ver daarbuiten ingezet hebben. Wij willen iets terugdoen nu dat kan. Dat motiveert ons ontzettend om deze geste richting hen te maken”, aldus medeorganisator George Deswijzen.

De organisatie houdt het evenement met opzet kleinschalig. Hiermee hebben ze als doel om de deelnemers meer persoonlijke aandacht en een unieke beleving te geven, en de overlast voor de regio tot een minimum te beperken.

KIDS mtb race
Op zondag 11 september is het vanaf 9.30u weer vrij baan voor 200 kinderen uit de grensstreek in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Op een uitdagend parcours rijden zij hun rondjes tijdens de 6e editie van de KIDS mtb race. Uiteraard staan er voor de winnaars bekers klaar. Alle deelnemers krijgen een medaille. Daarnaast biedt de organisatie ook een bakje vers fruit van fruitteler Wim Notermans aan. Deelname aan het event is gratis. Er wordt gereden in leeftijdscategorieën waarbij aparte klassementen voor meisjes en jongens worden opgemaakt. Daarnaast is er vertier (spellen en springkussen) voor het hele gezin.


«   »