Man achter routes Limburg Fietsvierdaagse

Alle wegen leiden naar Luc Prevaes. In het kader van de Limburg Fietsvierdaagse mag je dit letterlijk nemen. Luc is de man achter alle prachtige routes die je vier dagen lang, langs de mooiste parels van Lanaken en Limburg leiden.

Na zijn jarenlange passie voor motorrijden, heeft hij in het fietsen een nieuwe liefde gevonden. Jaarlijks doorfietst hij zo’n 14.000 km aan Limburgse fietsgrond. Kortom, met deze levende Google Maps worden de routes gegarandeerd een groot succes.

Luc, ondertussen maak je al meer dan 3 jaar de fietsroutes voor de Limburg Fietsvierdaagse. Hoe ben je in de organisatie terechtgekomen?

“Door een combinatie van allerlei factoren. Initieel kwam de vraag van Wilfried Geraerts of ik samen met de organisatie mijn schouders onder dit project wou zetten. Dit in combinatie met mijn eigen passie voor fietsen en brede kennis van de Limburgse wegen, maakt dat dit een “match made in heaven” is.”

 

Ik neem aan dat een fietsroute niet vanzelf uit de lucht komt gevallen. Hoe begin je nu aan zo een route/hoe komt zo een route tot stand?

“Na elke editie beginnen de voorbereidingen voor het jaar erna al redelijk snel. Meestal krijg ik rond oktober een briefing van de organisatie met de gebieden die voor de volgende editie op de planning staan. Vanuit dit startpunt vertrekt mijn tocht doorheen de Limburgse wegen. Doordat ik al jaren diverse uren op de weg heb doorgebracht, zowel op de motor als op de fiets, ben ik goed bekend met het fiets -en wegennetwerk. In mijn hoofd ontstaat in grote lijnen de route die in mijn beleving het beste lijkt. Dan begint het tekenwerk op de routeplanner. Ook dien ik niet alleen rekening te houden met de wegen, maar ook met de bevoorradingsplekken en eventuele wegenwerken. Eigenlijk moet je het zien als een grote puzzel. Ik krijg de stukken voorgeschoteld, het in elkaar zetten is mijn verantwoordelijkheid.”

Hoeveel tijd neemt het ontwikkelen van een fietsroute in beslag?

“Dat is moeilijk te zeggen. Per route moet je rekenen op tien uren werk. Mijn werk stopt niet bij het tekenen van de routes. Wanneer een bepaalde fietsroute vastligt, trek ik er zelf op uit met de fiets en het routeplan. Zo kan ik de kwaliteit van de route inschatten en onverwachte verrassingen uitsluiten. Het is vaker voorgevallen dat er ineens onderweg wegenwerken zijn, straten zijn afgesloten of fietsonvriendelijk blijken. Uiteraard ben ik hier niet altijd van op de hoogte, en biedt mij dit de mogelijkheid de route tijdig aan te passen waar nodig. Een soort dubbelcheck. Tegen de tijd dat de deelnemers aan de startlijn staan, heb ik er al enkele honderden uren werk op zitten.”

Welke route van de editie 2022 vind jij de leukste?

“De routes van donderdag. Al zeg ik het zelf, er zitten echt wat pareltjes tussen die dag. We doorkruisen het prachtige heuvellandschap, stoppen voor een hapje en een drankje bij Café Coureur, passeren het doorkijkkerkje en het zwevende kapelleke. Vergis je niet, het omvat een stevige fietstocht met stukken vals plat, maar zeker en vast de moeite waard.”

Tot slot, waarom moeten onze lezers deelnemen aan de Limburg Fietsvierdaagse?

“Heel eenvoudig. Als eerste: de Limburgse sfeer en gezelligheid. Ten tweede: de mix tussen de verschillende routes en diverse fietsers (elektrische fietsers, recreanten, wielertoeristen, mountainbikers, …). Je komt niet alleen in contact met een grote diversiteit aan landschappen, maar ook aan deelnemers. Een meerwaarde voor de streek en voor de deelnemers als individu.”

Tekst en beeld: Gemeente Lanaken


«   »